Skip links

Dizdeki Sıvı Kaybı İğnesi

Dizin içerisindeki kemiklerin birbirine sürtünüp aşınma yapmaması ve eklemlere zarar vermemesi için sinoviyal sıvı bulunur. Bu sıvı dizdeki hareket sisteminin sağlıklı bir biçimde çalışmasına yardımcı olur. Dizdeki sıvı kaybı ilerleyen yaşlarda kadınlarda ve erkeklerde görülmek ile birlikte istatiksel olarak bakıldığında kadınlarda daha çok görülür. Yaşın ilerlemesi, eklemlerin az kullanılması ya da eklemlerin aşırı kullanılması dizdeki sıvı kaybını tetikler. Zaman ile aşınma meydana gelmesi ya da travma sonrası dizde sıvı kaybı görülebilir. Eklem bölgesinde görülen bu sıvı kaybı zaman ile o bölgede aşınmaya yol açar bu nedenle de hareket kabiliyetini sınırlandırır. Bir süre sonra merdiven çıkmak ya da dizleri bükecek hareketlerde bulunmak zor olabilir. Buna bağlı olarak dizde bir süre sonra ağrılar ortaya çıkmaya başlar.

Dizdeki sıvı kaybına bağlı bu problemler için iğne yapılır. Dizdeki eklem bölgesine biten sıvının yerine takviye amacı ile iğne yardımı ile sıvı enjekte edilir. Bu sayede aşınmaya bağlı kıkırdakta meydana gelen problemler zaman içinde iyileşmeye başlar ve hareket kabiliyeti artar. Hareket kabiliyeti arttıkça buna bağlı olarak da ağrılar zamanla azalır. Dizde sıvı kaybı iğnesi kalıcı bir çözüm olmamak ile birlikte yardımcı bir tedavi yöntemidir. Bu iğnenin etkisi yaklaşık olarak 6 ay kadar sürebilir. 6 aydan sonra bu işlemi tekrar yaptırmak gerekir.

Dizde sıvı kaybı iğnesine ek olarak kilo vermek de tedavi yöntemlerine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Kilo verildiği takdirde vücutta dizlere çok fazla yük binmeyecek ve ağrılar ile aşınmalar azalacaktır. Buna ek olarak D vitamini açısından takviye almak da sıvı kaybını yavaşlatıp kemik sağlığını korur.

Egzersiz ve Fizik Tedavi

Dizdeki sıvı kaybına bağlı problemleri önlemek amacı ile düzenli olarak egzersiz yapmak gerekir. Eğer fizik tedavi için uygunsa hasta bu durumda fizik tedavi yöntemlerinden de yararlanılmalıdır. Fizik tedavi sayesinde eklemler çeşitli egzersizler ile güçlendirilecek ve bu sayede vücudun eklem sıvısını salgılamasına da fayda sağlayacaktır. Çünkü eklem sıvıları diz kıkırdağına baskı sonucu salgılanan sıvılardandır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x

Doktor Adı - Soyadı

Öz Geçmişi

Uzmanlık Alanı

  • Uzmanlık Alanları
  • Uzmanlık Alanları
  • Uzmanlık Alanları

Eğitim Bilgileri

Eğitim Bilgisi vs